Woning verduurzamen

Verduurzamen? Dit zijn je (financiële) opties

Duurzaamheid is tegenwoordig een van de belangrijkste thema’s. Steeds meer mensen willen investeren de verduurzaming van hun woning, omdat ze hiermee niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook hun energierekening kunnen verlagen. Dat is waarschijnlijk ook precies de reden waarom je dit leest. Als Garantiemakelaars krijgen we ook steeds vaker de vraag naar welke opties je hebt als woningeigenaar, daarin adviseren wij je graag.

Woning verduurzamen
Woning verduurzamen
Woning verduurzamen
Woning verduurzamen
Woning verduurzamen
Woning verduurzamen

Dit zijn je verduurzaamopties

De meest voorkomende verduurzamingsopties voor je woning zijn:

  • Spouwmuur isolatie
  • Schuin dak isolatie
  • Zonnepanelen plaatsen
  • Warmtepomp installatie
  • Glasisolatie
  • Vloerisolatie


Onder aan de pagina lees je uitgebreid over wat dit soort verduurzaming voor financieel plaatje oplevert. Want dat er kosten bij gebaat zijn is voor velen geen verassing. De vraag is echter wel, hoe kan je dit als woningeigenaar financieren?

Woning verduurzamen

Dit zijn je financiële opties

Er zijn diverse soorten manieren om financieel ruimte te maken voor verduurzaming. Zo heb je diverse subsidies die je kunt aanvragen, kan je geld lenen (bijvoorbeeld binnen je huidige hypotheek of door het afsluiten van een extra hypotheek, ook kan je spaargeld hiervoor inzetten. Je hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten is naast subsidies een van de meest gangbare manieren om extra financiële ruimte te maken voor verduurzamen. Je hebt ook de energiebespaarlening, met deze lening kun je van de overheid lenen om te verduurzamen via het Nationaal Warmtefonds.

Woning verduurzamen

Ben je van plan aan de slag te gaan met verduurzamen?

Dan kan een extra hypotheek of extra ruimte binnen je eigen hypotheek dus nodig zijn. Je hebt dan ook een taxatie van je huidige woning nodig.

Een Garantiemakelaar kijkt met je mee naar de huidige staat en waarde van de woning nu en na verduurzaming. We bieden hiervoor diverse taxatiepakketten. Neem een kijkje hier voor de opties. Wil je liever even bellen, neem dan gerust contact op met ons. Graag maken wij een afspraak, informeren je over de mogelijkheden en zorgen voor een gedegen taxatie van uw woning.

De zes stappen om je huis te verduurzamen

Er zijn vele mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te treffen en om je huis te verduurzamen.

1 Spouwmuur isoleren

Vooraf aan het implementeren van allerlei nieuwe energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp, moet de woning de warmte kunnen vasthouden. Zonder isolatie tussen de spouw kan gemiddeld al snel 20 à 25% van de warmte verloren gaan. Het isoleren van de spouwmuur wordt gedaan door verschillende materialen, zoals EPS korrels of glaswol. Hier zit wel een prijskaartje aan. De kosten van muurisolatie moeten ten opzichte van de besparingen over de lange termijn wel voor je lonen. De kosten kunnen nogal variëren, idem het rendement, maar het feit is dat het isoleren van de spouwmuur met isolatie aanzienlijke besparing oplevert.

2 Schuin dak isoleren

Warmte stijgt en kan via een schuin dak op de bovenverdieping gemakkelijk de woning verlaten, wat al snel een veel hogere energierekening tot gevolg heeft. Als een stop om het warmteverlies van het huis tegen te gaan is het isoleren van een schuin dak dan ook zeer aan te bevelen. Een beetje doe-het-zelver kan via de binnenkant tegen het schuine dak isolatie aanbrengen. Om het dakisoleren af te werken kan je gipsplaten gebruiken en stuc. Zo hoeft zelf het dak isoleren niet al te duur te zijn, omdat veel van de dakisolatie kosten zit in arbeidsloon. Verder liggen veel van de dakisolatie kosten in de keuze van materialen, kwaliteit en de isolatiewaarde. Hierin kan gekozen worden voor glaswol tot complete kant en klare geïsoleerde dakplaten. Met energieprijzen die steeds hoger worden is het dak laten (of zelf) isoleren een investering die de zeker de moeite waard kan zijn.

3 Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen op het dak van huizen zie je tegenwoordig steeds meer. Het plaatsen van zonnepanelen brengt wel wat vragen met zich mee. Bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen zijn er nodig zijn en welke afmetingen aan zonnepanelen er passend zijn voor een dak. Een juiste monteur / installatiebedrijf helpt je hierbij op weg. Vanuit financieel oogpunt is het belangrijk om te kijken of je een lening voor zonnepanelen nodig hebt of niet. Het totaalplaatje voor zonnepanelen kan namelijk behoorlijk oplopen.

Een grote hoeveelheid aan zonnepanelen kan ervoor zorgen dat je honderden euro’s op jaarbasis bespaart. En nu kan zelfs de BTW bij installatie teruggevorderd worden. Zonnepanelen op je eigen huis kent een terugverdientijd van 6 à 7 jaar. Wat deze duurzame investering nog eens zeer aantrekkelijk maakt.

4 Warmtepomp installatie

Om de voordelen van de warmtepomp te benutten moet je eigen huis eerst voldoende geïsoleerd zijn. Een warmtepomp installatie werkt namelijk volgens het lagetemperatuurverwarming principe. Dat houdt in dat het water van een warmtepomp tussen de 50-55 graden wordt verwarmt. Terwijl de standaard cv-ketels een aanvoertemperatuur kennen van 60 tot 80 graden Celsius.
Is je huis nog niet voldoende geïsoleerd? Dan kan je beter kiezen voor hybride warmtepompen.

De kosten van een warmtepomp en installatie zijn aanzienlijk, maar gelukkig is er subsidie op een warmtepomp mogelijk. De hoogte van deze ISDE subsidie voor een warmtepomp is afhankelijk van het soort en het vermogen van de warmtepomp. Met de torenhoge gasrekeningen is dit hét moment om eens alle voordelen en nadelen van een warmtepomp op een rij te zetten. Houd rekening met de kosten van een warmtepomp, vervangingstermijn en de subsidieregelingen en je kunt er voor een lange tijd tegen lage kosten warmpjes bij zitten.

5 HR++ Isolatieglas

Ramen – zeker bij jaren 70 woningen – hebben grote glasoppervlakten. Het behoeft weinig uitleg dat er veel kou via het glasoppervlakte kan binnendringen. Om dat tegen te gaan is isolatieglas een goede optie.

Isolatieglas kan uit twee of drie lagen glas bestaan, tussen de lagen glas is een isolerende ruimte. In deze isolerende ruimte bevindt zich edelgas of droge lucht, waardoor de warmte kan niet door het glas ontglippen. Zo blijft de kou buiten het huis, wordt er minder gas gestookt en zijn er lagere energiekosten. HR++ isolatieglas is één van deze soorten dubbele beglazing en kent de beste isolatieprestatie afgezet tegen de investering. HR++ isolatieglas wordt ook wel hoogrendementsglas genoemd. Het heeft namelijk een reflecterende metaalcoating en isolerende gasvulling tussen de bladen glas. HR++ isolatieglas kan per m2 glas zo’n 24m3 aan gas op je kosten gaan besparen. De combinatie van HR++ isolatieglas en spouwmuurisolatie levert echt grote besparingen op je gasrekening.

Woning verduurzamen